Egyéb

Pinot Noir bor jellemzői és története

pinot noir bor nyitókép

Pinot Noir bor története

Őshazája a legnagyobb valószínűséggel  Burgundia, ahol 1375-ben már megemlítik okiratokban. Húsz évvel később II. Fülöp herceg a pinot noir kedvéért száműzte Côte d’Or-ról a gamay fajtát. a legújabb genetikai vizsgálatok szerint 2000 évvel ezelőtt szelektálták a vadszőlőkből. Az egyik legrégebbi fajta. Világszerte elterjedt.

Érdekes módon mint kékszőlő-fajta nem a melegebb tájakon produkál kiváló minőséget, hanem a hűvösebb termőhelyeken, ahol az érési folyamat lassúbb és hosszabb ideig tart. Ezért például Amerikában elsősorban Oregonban és Kalifornia hűvösebb régióiban termesztik. Egyes helyeken és egyes évjáratokban itt már méltó versenytársa a burgundinak.

A champagne egyik alapbora. Önálló (legtöbbször azok) és kiváló évjáratú burgundi borai 20-40 évig vagy ennél is tovább tárolható, de vigyázzunk, mert nem érvényes automatikusan más vidékeken termett borokra is.

Meszes talajon érzi jól magát. Minőségét rendkívül erősen befolyásolja a terrior. Talán csak a bogyó magas cukortartalma és az alacsony tannintartalom az, ami nagyjából mindenütt azonos. Nem egyszerű fajta. Mind a termőhelyen mind a pincében rendkívül gondos törődést és igen és igen nagy fokú szaktudást igényel. A legkisebb hibát is kegyetlenül megtorolja.

Sajátossága a genetikai instabilitás, ennek következtében a mutációra való erős hajlama. A kaliforniai Davis boregyetem szakemberei a francia kutatókkal közösen arra a megállapodásra jutottak, hogy legalább 16 modern fajta őse. Így többek között leszármazottja a pinot gris (szürkebarát), a pinot blanc, a pinot meunier, a chardonnay, a gamay noir, az aligoté, az auxerrois stb. A másik szülő a gouais blanc volt, amelyet kevesen ismernek, és Burgundiából száműzték már.

A mutációra való erős hajlam előny is lehet, mert ez lehetővé teszi, hogy a helyi viszonyokhoz jól alkalmazkodjon, másrészt azonban nehéz így a kívánt tulajdonságokat fenntartani így a klónokban, sőt degenerációs jelenségekben negatívan is kihathat.

Pinot Noir bor jellemzői

Apró bogyói vékony héjúak, tanninban szegények, tavasszal érzékenyek a fagyra, és ősszel csapadékos időben könnyen rothadnak. Általában érzékeny a gombás fertőzésekre és a vírusos megbetegedésekre.

Bora finom zamatú, szép színű, savakban gazdag, édes-gyümölcsös aromájú, kiváló minőségű. Azon kevés vörösborszőlő-fajtához tartozik, amelyet legtöbbször nem házasítanak más fajtákkal.

pinot noir bor

Bizonyos, ha valaki nem a burgundi bort akarja utánozni, s ha tudása és szerencséje is van, akkor esetenként olyan nagy produkálhat ebből a fajtából, amellyel soha senki nem találkozott még. Olyan fajta, amely mindmáig az egyik legnagyobb kihívás a vincellér számára.

Reméljük minden kérdésedre választ kaptál a pinot noir borral kapcsolatban, ha pedig éppen egy téli lélekmelegítőre vágy, olvasd el a forralt bor receptekről szóló cikkünket, amiben 3+1 igazán ízletes receptet mutatunk neked.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.